Retinolul, un aliat de nădejde în îngrijirea pielii

Retinolul, un aliat de nădejde în îngrijirea pielii

Frumusețea a suscitat întotdeauna un interes profund pentru omul aflat în diverse stadii ale evoluției sale. Din vremuri imemoriabile, prin descoperirile arheologice efectuate de-a lungul secolelor am putut afla despre obiceiurile legate de ângrijirea pielii cât și despre  mijloacele de îngrijire de care dispuneau oamenii.

Secole de-a rândul, diferite substanțe și procedee cosmetice, despre care astăzi știm că erau uneori toxice sau dăunătoare sănătății, au ieșit din mintea și mâinile savanților vremii.

Elixirul tinereții și frumuseții a fost căutat îndelung, secretul formulei sale nefiind găsit cu adevarat niciodată. Dintotdeauna, omul a înțeles importanța sănătății și frumuseții pielii, a unui chip frumos și îngrijit, care să-i sporească poziția socială. Așa s-au născut formulele de poțiuni, creme și loțiuni ce aveau la bază, la început substanțe naturale, apoi de sinteză. În încercarea noastră de a sfida timpul, s-a născut cosmetica. Astăzi avem la dispoziție o multitudine de substanțe, ca rod al cercetării minuțioase. Mă voi referi astăzi la RETINOL, unul dintre compușii vedetă.

Retinolul este cunoscut ca fiind un compus chimic derivat din Vitamina A și care îndeplinește în corp multiple roluri benefice pentru sistemul osos, reproducător, piele și mucoase, acolo unde vitamina A este esențială.

Vitamina A este cunoscută pentru efectul său antirid (acționează asupra ridurilor), a petelor pigmentare, a acneei comedoniene, adică un aliat de bază pentru tenul matur. Vitamina A nu poate fi accesată de piele ca atare, ci doar sub forma unui derivat numit retinol.

Retinolul este forma activă a vitaminei A. Acesta este folosit în cosmetică pentru a combate ridurile și apariția acneei. Vitamina A și derivații săi sunt cele mai eficiente substanțe care încetinesc procesul de îmbătrânire cutanată, reglează apoptoza (moartea celulelor), diferențierea și proliferarea lor.

Retinolul este o substanță liposolubilă, adică se dizolvă în grăsimi. Pentru ca pielea să-l poată folosi, trebuie ca el să fie convertit în acid retinoic.

Care sunt beneficiile Retinolului?

  1. Tratamentru acneei

Este extrem de eficient în tratamentul punctelor negre, stimulează producția de celule noi, deblocând porii. Deoarece stinulează procesul de regenerare celular, retinolul poate “șterge” de pe piele urmele lăsate de acnee (cicatrice postacnee).

  1. Estompează ridurile

Stimulează producția de colagen estompând astfel ridurile fine. Folosit în mod regulat, întinerește comparabil aspectul pielii. Nu întâmplător se numește și “vitamina tinereții”. Iată așadar că retinolul, cunoscut în principal ca un ingredient “anti-rid”, este foarte eficient și în tratamentul acneei.

Cum aplicăm retinolul?

Primul pas în orice acțiune de rutină este curățarea pielii cu apă micelară. Asigurati-vă că pielea este perfect curată. Pentru aceasta vă recomandăm Enoliss PERFECT SKIN CLEANSER 200 ml – Codexial, apa micelară ce conține provitamina B5 și acid glicolic, perfect adaptată pentru pielea mixtă și grasă, cu tendință acneică.

Aplicați apoi serul cu retinol ENOTIME STAR RETINOL ser 30ml – Codexial și lăsați-l să acționeze 20-30 minute. Conține 0.3% retinol și ceramide ce previn uscarea pielii.

La sfârșit, aplicați neapărat o cremă hidratantă sau nutritivă care va contracara efectele secundare induse de retinol. Pentru aceasta, vă recomandăm CREMA HIDRATANTA PENTRU FATA 30ML – Codexial, ENOTIME COMPLEXE GLOBAL 50ml – Codexial, sau ENOTIME RICH LIFT 50ml – Codexial.

Retinolul poate usca excesiv pielea și poate determina aparitia xerozei. Persoanele cu ten sensibil pot dezvolta iritații la aplicarea zilnică a produselor pe bază de retinol. În cazul acesta aplicați o data la 2-3 zile.

Efectele adverse ale retinolului

Poate provoca roșeață și iritații la persoanele cu piele sensibila, descuamarea pielii și uscăciune (xeroză).

Precauții la aplicare:

  • Așteptați 20-30 minute înainte de a aplica o cremă hidratantă sau nutritivă
  • Nu aplicați retinolul în același timp cu alte substanțe, ca vitamina C sau peroxidul de benzoil
  • Nu uitați să aplicați o protecție solară SPF 50+

Cu siguranță acum, în urma celor aflate despre importanța retinolului în rutina zilnică de îngrijire, vom citi cu mai multă atenție și importanță eticheta produselor din farmacie.

Faceți întotdeauna alegeri inspirate și bine documentate!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *