Ce tip de piele avem? Mic ghid de îngrijire pentru fiecare tip de piele

Ce tip de piele avem? Mic ghid de îngrijire pentru fiecare tip de piele

Un ten frumos nu este doar un bun prețios, ci trebuie și întreținut și îngrijit. Regulile ce trebuie respectate sunt simple și, indiferent de tipul de piele, sunt: demachierea, aplicarea unor produse de îngrijire adaptate necesităților pielii, gomajul periodic pentru îndepărtarea stratului disjunct. Trebuie știut faptul că structura pielii se poate modifica sub acțiunea factorilor de mediu și odată cu trecerea timpului. Așadar, este bine să ne cunoaștem foarte bine tipul de piele cu care am fost înzestrați.

Se știe faptul că tenul este învelișul extern al pielii de pe față, supus constant agresiunilor externe. Așadar, ce tip de piele avem? Cum o putem îngriji corespunzător nevoilor fiecăruia?

Tenurile pot fi : normale, uscate, grase sau mixte.

Pentru a putea determina cu precizie tipul de ten se pot aplica diferite metode: una dintre ele ar fi să frecăm ușor pe obraz o foiță de țigară, sau o hârtie foarte subțire. Dacă pe foiță nu ramâne nicio urmă de grăsime sunteți fericita posesoare a unui ten normal. Dacă pe foița rămân urme grase, avem de-a face cu un ten gras, iar dacă la trecerea foiței pe față nu rămân urme, dar pielea se irită și se descuamează, avem de-a face cu un ten uscat. Altă metodă de determinare a tipului de ten este în cabinetul cosmetic  unde există deja aparate care pe baza unei analize amănunțite a pielii, stabilesc cu exactitate caracteristicile acesteia. Se mai poate aplica și examinarea prin palpare, cu ajutorul căreia se obțin informații legate de nivelul de elasticitate, de hidratare, tonicitate. Examenul cu lupa se efectuează cu scopul de a vizualiza anumite defecte care nu pot fi văzute cu ochiul liber.

Odată stabilit tipul de piele, se trece la îngrijirea lui corespunzătoare. Aici intervin produsele cosmetice perfect adaptate fiecărui tip de piele în parte. Reușita fiecărui tratament, oricât de sofisticat ar fi, începe cu o diagnosticare cat mai fidelă.

Haideți să descoperim împreună care sunt particularitățile fiecarui tip de piele în parte!

  1. Pielea normală este o piele perfect echilibrată. Nu este nici grasă, nici uscată. Este de obicei pielea copilului mic și din păcate este din ce în ce mai puțin întâlnită la adulți.

Pielea normală este foarte ușor de îngrijit respectând o rutină simplă : demachiere, tonifiere și îngrijire hidratantă și nutritivă. Se poate aplica o crema hidratantă dimineața și una nutritivă seara. Demachierea se poate face cu loțiune micelară sau lapte demachiant în funcție de preferințe.

  1. Pielea uscată este fină, transparentă, cu tendință cuperozică, cu tendință de înroșire și iritare , lipsită de elasticitate și cu aspect tern. Este mai greu de îngrijit, necesită o atenție specială. În acest caz sunt recomandate produsele cu conținut ridicat de substanțe emoliente, grase. Trebuie evitate cosmeticele agresive, săpunurile, loțiunile alcoolizate, apa dură, calcaroasă.

Demachierea se recomandă a fi facută cu lapte demachiant, mai gras, după care se aplică creme nutritive și hidratante. Vara este necesară fotoprotecția solară, fiind binecunoscut faptul că soarele accentuează nivelul de uscăciune al pielii. Pielea uscată necesită de asemenea un aport crescut de apă, din surse interne și externe. Așadar, atenție la nivelul de hidratare!

  1. Pielea grasă este lucioasă, lipsită de suplețe, grasă în special pe frunte, aripile nasului, bărbie, acolo unde adesea apare și acneea. Aici poate fi vorba despre pielea grasă cu pori dilatați și hiperseboree evidentă, și despre pielea grasă cu pori închiși, dar care favorizează apariția comedoanelor, punctelor negre și a chisturilor sebacee.

Un rol extrem de important în ritualul de îngrijire al pielii grase îl joacă demachierea și curățarea pielii. Fie că se aplică săpun, loțiune micelară sau gel de spălare, acestea trebuie să curețe fața, porii și să limiteze excesul de sebum.

Abia apoi se trece la aplicarea unor creme special concepute pentru acest tip de piele. Aceste creme pot conține agenți reductori ai grăsimii, principii active care să diminueze acneea și să prevină apariția ei. Gama de produse cosmetice este bogată și în acest sens. Chiar dacă pielea este grasă și suntem tentați să o degresăm, evitați folosirea produselor cosmetice foate agresive, alcoolizate, deoarece veți obține un efect contrar celui dorit! Cu cât veți degresa mai mult pielea, cu atât ea va produce mai mult sebum! Nu trebuie neglijată nici în acest caz protecția solară. Soarele nu este prieten deloc cu acneea, contrar miturilor care circulă de mult timp. Așadar folosiți creme de protecție atunci cand iesiți în aer liber!

  1. Pielea mixtă este uscată pe anumite zone, obraji, tâmple, și grasă pe altele, frunte, bărbie, nas. Este greu de îngrijit pentru că fiecare zonă trebuie tratată separat cu produse adaptate: produse mai grase pe zonele uscate și specifice tenului gras pe cele cu seboree. În farmacii există o multitudine de game special concepute acestui tip particular de piele.

În concluzie, indiferent de tratamentul aplicat, esențial este să ne cunoaștem foarte bine pielea și să alegem inspirat și cât mai documentat produsele care ni se potrivesc.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *