Un ten frumos nu este doar un bun pretios, ci trebuie si intretinut si ingrijit. Regulile ce trebuie respectate sunt simple si, indiferent de tipul de piele, sunt: demachierea, aplicarea unor produse de ingrijire adaptate necesitatilor pielii, gomajul periodic pentru indepartarea stratului disjunct. Trebuie stiut faptul ca structura pielii se poate modifica sub actiunea factorilor de mediu si odata cu trecerea timpului. Asadar, este bine sa ne cunoastem foarte bine tipul de piele cu care am fost inzestrati.
Se stie faptul ca tenul este invelisul extern al pielii de pe fata, supus constant agresiunilor externe. Asadar, ce tip de piele avem? Cum o putem ingriji corespunzator nevoilor fiecaruia?
Tenurile pot fi : normale, uscate, grase sau mixte.
Pentru a putea determina cu precizie tipul de ten se pot aplica diferite metode: una dintre ele ar fi sa frecam usor pe obraz o foita de tigara, sau o hartie foarte subtire. Daca pe foita nu ramane nicio urma de grasime sunteti fericita posesoare a unui ten normal. Daca pe foita raman urme grase, avem de-a face cu un ten gras, iar daca la trecerea foitei pe fata nu raman urme, dar pielea se irita si se descuameaza, avem de-a face cu un ten uscat. Alta metoda de determinare a tipului de ten este in cabinetul cosmetic unde exista deja aparate care pe baza unei analize amanuntite a pielii, stabilesc cu exactitate caracteristicile acesteia. Se mai poate aplica si examinarea prin palpare, cu ajutorul careia se obtin informatii legate de nivelul de elasticitate, de hidratare, tonicitate. Examenul cu lupa se efectueaza cu scopul de a vizualiza anumite defecte care nu pot fi vazute cu ochiul liber.
Odata stabilit tipul de piele, se trece la ingrijirea lui corespunzatoare. Aici intervin produsele cosmetice perfect adaptate fiecarui tip de piele in parte. Reusita fiecarui tratament, oricat de sofisticat ar fi, incepe cu o diagnosticare cat mai fidela.
Haideti sa descoperim impreuna care sunt particularitatile fiecarui tip de piele in parte!
- Pielea normala este o piele perfect echilibrata. Nu este nici grasa, nici uscata. Este de obicei pielea copilului mic si din pacate este din ce in ce mai putin intalnita la adulti.
Pielea normala este foarte usor de ingrijit respectand o rutina simpla : demachiere, tonifiere si ingrijire hidratanta si nutritiva. Se poate aplica o crema hidratanta dimineata si una nutritiva seara. Demachierea se poate face cu lotiune micelara sau lapte demachiant in functie de preferinte.
- Pielea uscata este fina, transparenta, cu tendinta cuperozica, cu tendinta de inrosire si iritare , lipsita de elasticitate si cu aspect tern. Este mai greu de ingrijit, necesita o atentie speciala. In acest caz sunt recomandate produsele cu continut ridicat de substante emoliente, grase. Trebuie evitate cosmeticele agresive, sapunurile, lotiunile alcoolizate, apa dura, calcaroasa.
Demachierea se recomanda a fi facuta cu lapte demachiant, mai gras, dupa care se aplica creme nutritive si hidratante. Vara este necesara fotoprotectia solara , fiind binecunoscut faptul ca soarele accentueaza nivelul de uscaciune al pielii. Pielea uscata necesita de asemenea un aport crescut de apa, din surse interne si externe. Asadar, atentie la nivelul de hidratare!
- Pielea grasa este lucioasa, lipsita de suplete, grasa in special pe frunte, aripile nasului, barbie, acolo unde adesea apare si acneea. Aici poate fi vorba despre pielea grasa cu pori dilatati si hiperseboree evidenta si despre pielea grasa cu pori inchisi, dar care favorizeaza aparitia comedoamelor, punctelor negre si a chisturilor sebacee.
Un rol extrem de important in ritualul de ingrijire al pielii grase il joaca demachierea si curatatea pielii. Fie ca se aplica sapun, lotiune micelara sau gel de spalare, acestea trebuie sa curete fata, porii si sa limiteze excesul de sebum.
Abia apoi se trece la aplicarea unor creme special concepute pentru acest tip de piele. Aceste creme pot contine agenti reductori ai grasimii, principii active care sa diminueze acneea si sa previna aparitia ei. Gama de produse cosmetice este bogata si in acest sens. Chiar daca pielea este grasa si suntem tentati sa o degresam, evitati folosirea produselor cosmetice foate agresive, alcoolizate, deoarece veti obtine un efect contrar celui dorit! Cu cat veti degresa mai mult pielea, cu atat ea va produce mai mult sebum! Nu trebuie neglijata nici in acest caz protectia solara. Soarele nu este prieten deloc cu acneea, contrar miturilor care circula de mult timp. Asadar folositi creme de protectie atunci cand iesiti in aer liber!
- Pielea mixta este uscata pe anumite zone, obraji, tample, si grasa pe altele, frunte, barbie , nas. Este greu de ingrijit pentru ca fiecare zona trebuie tratata separat cu produse adaptate: produse mai grase pe zonele uscate si specifice tenului gras pe cele cu seboree. In farmacii exista o multitudine de game special concepute acestui tip particular de piele.
In concluzie, indiferent de tratamentul aplicat, esential este sa ne cunoastem foarte bine pielea si sa alegem inspirat si cat mai documentat produsele care ni se potrivesc.
Add Comment