Dermatita

Dermatita

Dermatita este cea mai frecventă afecțiune inflamatorie cutanată la copil și, adesea, reprezintă prima manifestare a “marșului alergic”. Nu este contagioasă, însă produce disconfort întrucât se manifestă, de obicei, ca o erupție pe pielea umflata și înroșită.

Dermatita poate fi non-alergică – apare în aproximativ 15-30% din cazuri și este rar asociată cu alte manifestări alergice sau alergică – identificată în 70-80% din cazuri și declanșată prin triggeri alimentari, aeroalergeni și substanțe iritante.

Implicarea alergiei alimentare în declanșarea și exacerbarea dermatitei alergice este mai importantă cu cât vârsta copilului este mai mică – 66% din cazuri se întâlnesc la copiii sub 2 ani, în timp ce 22%, la copiii mai mari de 2 ani. Sensibilizarea alergică poate fi inițiată din viața fetală, fapt care explică apariția dermatitei și a alergiei la laptele de vaca la unii copii alimentați exclusiv la sân.

Forme de dermatită alergică:

  • Dermatita atopică (eczema). Începe, de obicei, în copilărie, ca o erupție roșie, ce provoacă mâncărime. Apare cel mai frecvent pe pielea din interiorul coatelor, genunchi și pe partea din față a gâtului. Atunci când copilul se scarpină, erupția cutanată poate supura și, ulterior, pot apărea cruste.
  • Dermatita de contact. Această erupție se produce pe zone ale corpului care au intrat în contact cu substanțe care irită pielea sau provoacă o reacție alergică, cum ar fi: iedera otravită, săpun și uleiuri esențiale. Erupția cutanată roșie poate provoca arsuri sau mâncărimi. Uneori pot apărea inclusiv bășici.
  • Dermatita seboreică. Afecțiunea provoacă pete scuoamoase, piele roșie și matreață severă. De obicei, afectează scalpul, fața, pieptul și spatele. Poate fi o afecțiune pe termen lung, cu perioade de remisiune și recăderi. La sugari, aceasta afecțiune este cunoscută sub denumirea de dermatită seboreică infantilă sau “crusta de lapte”.

Semne și simptome

Manifestările clinice depind în funcție de gravitatea și tipul dermatitei. Aspectul tipic este de placi roșii aspre, acoperite cu vezicule (bașici) și cruste. Sunt afectate fața (frunte, obraji, bărbie, pielea capului), zonele de flexie, zona inghinală, fesele.

Frecvent, copilul are prurit, este agitat, crește nesatisfăcător în greutate.

Factori de risc

Există un număr de factori care pot crește riscul de apariție a anumitor tipuri de dermatită. Este vorba despre:

  • Vârsta. Dermatita poate apărea la orice vârstă, însă dermatita atopică (eczema) începe de obicei în copilărie.
  • Alergii și astm bronșic. Persoanele care au un istoric personal sau familial de eczeme, alergii, febra fânului sau astm au un risc mai mare de a dezvolta dermatită atopica.
  • Locul de munca. Locurile de muncă care necesită manevrarea anumitor metale, solvenți sau materiale de curățat cresc riscul de dermatită de contact. De exemplu, angajații din domeniul sănătății sunt predispuși la a dezvolta eczeme la nivelul mâinilor.
  • Starea de sanatate. Persoanele diagnosticate cu insuficiență cardiacă congestivă, boala Parkinson și HIV au un risc mai mare de a dezvolta dermatită seboreica.

Dermatita este o boală cronică care evolueaza cu agravări și remisiuni, iar pe termen lung, cu tratament corespunzator, remisia poate ajunge la 90%.

Tratamentul dermatitei

Putem preveni apariția dermatitei prin cateva metode, și anume:

  • Evitarea băilor foarte lungi și fierbinți
  • Evitarea expunerii la temperaturi extreme și la aer uscat, nu folosim produse parfumate și nu facem băi spumante
  • După baie, pielea se tamponează, nu se freacă, aplicandu-se o loțiune hidratantă cât încă pielea mai este umedă
  • Folosim doar săpunuri blânde cu pielea
  • Hidratăm pielea de cel puțin două ori pe zi
  • Purtăm haine cât mai lejere și curate care să nu incomodeze, de preferință din bumbac, și evităm hainele din lână sau poliester
  • Evităm factorii iritanți cum ar fi: praf, detergent, murdărie excesivă

Daca totuși dermatita s-a instalat, tratamentul depinde de mai mulți factori: gravitatea bolii, de zonele unde este instalată, de tipul dermatitei, motiv pentru care se recomandă consultarea de urgență a unui medic specialist dermatolog. În funcție de tipul dermatitei, acesta ne poate recomanda steroizi topici, medicamente antihistaminice, creme cu hidrocortizon, antibiotice, produse dermatocosmetice etc.

Iată mai jos câteva produse care se pot utiliza în tratamentul dermatitelor:

EMULSIA RELIPIDANTA 400ml este un tratament emolient, special formulat pentru pielea foarte uscată, sensibilă și cu tendință atopică a nou-născuților, copiilor și adulților. Provitamina B5 din compoziția ei este un ingredient activ recunoscut pentru proprietățile sale reparatoare, hidratante și restructurante. Deasemenea, glicerina din compoziția sa are rol calmant și hidratant. Datorită texturii sale fluide, Emulsia relipidantă se aplică ușor și se absoarbe rapid, fără a lăsa film gras pe piele. Nu conține parfum.

GELUL DE SPĂLARE pentru piele uscatĂ este de asemenea un adjuvant care vine în ajutorul persoanelor cu piele foarte uscată, cu tendință atopică. Are efect de hidratare, calmare și curățare. Este un produs fără săpun, pe bază de sulfat de cupru și de zinc. Cuprul este antibacterian, previne proliferarea bacteriană, iar zincul este antiinflamator, calmează, protejează și previne apariția iritațiilor. Are ph ~5, apropiat de ph-ul fiziologic al pielii. Nu conține coloranți, culoarea bleu este dată de sulfatul de cupru, iar mirosul de uleiul esențial de rozmarin.

SAPUNUL CODEXIAL este un produs destinat utilizării zilnice de către persoanele cu piele uscată, sensibilă și atopică. Se adresează întregii familii. Formula sa fără parfum, bogată în unt de shea, glicerină, provitamina B5 și acid hialuronic oferă o acțiune emolientă, hidratantă și reparatoare la nivelul întregii bariere cutanate. Are un ph alcalin, apropiat de cel al pielii.

UNGUENTUL KARITE este o cremă emolientă, destinată zonelor foarte uscate, deshidratate, cu aspect de fisuri, cauzate de agresiuni zilnice (frecări repetate, spălări frecvente, activități profesionale, condiții climatice etc.). Complexul brevetat Oleo-Barriere oferă un efect rapid calmant și reparator la nivelul pielii afectate. Untul de shea, glicerina, provitamina B5 și acidul hialuronic au o acțiune emolientă, hidratantă și reparatoare la nivelul barierei cutanate.
Deși calmantă datorită ingredientelor active specifice, formularea cosmetică a Unguentul Karite nu este destinat să acționeze direct asupra simptomelor din domeniul medical. Acțiunea sa se limitează la izolarea pielii de agresiunile externe, la un efect emolient care vizează înmuierea zonelor hiperkeratinizate, apoi la rehidratarea stratului cornos (strat cornos, stratul cel mai superficial al epidermei).

Sursa:

Dermatita: cauze si simptome | Reginamaria.ro

www.codexial.com

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *